Cardio voor stressmanagement?

Cardio voor stressmanagement?

Na de vorige blog ‘conditie en uithoudingsvermogen’ kregen wij veel vragen van lezers die cardio doen. De meest gestelde vraag die wij te horen kregen was: “Draagt cardio bij aan het behalen van mijn fysieke doelen? Zo niet, wat moet ik dan doen?” 

Er zijn niet veel goede redenen om cardio te doen; al helemaal niet als er geen krachttraining naast wordt gedaan. Er was maar één vrouw bij wie haar wekelijks rondje hardlopen waarschijnlijk bijdraagt aan haar doel. Haar doel is namelijk stressmanagement. Voor haar staat hardlopen gelijk aan haar hoofd legen. Voor de één kan dat met mediteren, voor een ander met lezen of tv kijken. Gewoon even dat momentje voor jezelf pakken waarbij je aan niets of niemand hoeft te denken. No stress. 

Maar dat betekent niet dat cardio gelijk staat aan minder stress. Verre van.

Omdat je met cardio per definitie je hartslag moet verhogen, komt je lichaam iets buiten z’n comfortzone en zal er een lichte verhoging van stresshormonen (cortisol) ontstaan. Wat niet het einde van de wereld hoeft te betekenen, omdat cortisol ook een vet verbrandend effect kan hebben bij de juiste timing en dosering. 

Nu zijn er een aantal situaties waar cardio juist averechts werkt. Als stress al een chronische probleem voor jou is, denk aan slaapproblemen, een burn-out of chronische ontstekingen, dan kan elke verhoging van cortisol te veel worden en ten koste gaan van jouw energie en stemming. 

Als de gedachte van cardio al cortisol verhoogt, zal het ook niet helpen. Wanneer jij na de eerste 10 stappen al op je horloge kijkt of je mag stoppen, zal het niet helpen met je hoofd legen. Het zorgt juist voor extra stress. 

Dus wanneer kan je cardio inzetten zonder jezelf in de vingers te snijden?

Wanneer je al 'lean' bent, ofwel genoeg spiermassa en weinig vet hebt EN regelmatig krachttraining doet voor het conditioneren van je spieren EN er naar uit kan kijken om even een rondje door het bos te rennen, dan is er nog maar één voorwaarde. Houd het kort en het liefst intensief. 

Maak er bijvoorbeeld een intensieve interval van waarbij je afwisselt tussen kort rennen en een minuut wandelen. Hoe sneller je rent tijdens de pieken, hoe meer anabole hormonen er worden geproduceerd en de werking van cortisol uitbalanceren. 

Voor specifieke schema’s die bij jouw doel passen adviseren wij om een afspraak te maken met ons via trainen@kaizengym.nl


Of je worst lust

Of je worst lust

Als je afgelopen week op social media hebt gekeken of op sociale gelegenheden bent geweest, dan heb je het grote nieuws niet kunnen missen: 

(bewerkt) vlees staat gelijk aan darmkanker.

Dit nieuwtje komt wel even binnen. Niet alleen bij ons, op dit moment staat half Nederland hierdoor op z'n kop. Nu hebben veel van onze concullega’s al hun mening uitgesproken en normaal willen wij ons niet mengen in discussies die gestart zijn om bang te maken, maar vinden wij het toch echt nodig. 

Wie ons kent of bij ons traint weten dat wij grote voorstanders zijn van dierlijke eiwitbronnen, ongeacht het doel. Wil je vet verbranden, spiermassa aankomen of beter ontgiften, jouw lichaam werkt pas optimaal met voldoende dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten hebben gewoon niet de kant en klare samenstelling van aminozuren die nodig zijn voor jouw lichaam om het onderste uit de kan te halen. Wij zijn omnivoren, daar vallen dierlijke eiwitten ook onder.

Oke, nu terug naar waar het echt om gaat. Bewerkt vlees is slecht voor je en onbewerkt vlees hoogstwaarschijnlijk ook. Over bewerkt vlees gaan wij niet in discussie, dit is geen natuurlijk product, punt. Het bevat chemische toevoegingen en gemodificeerde varianten van wat we eigenlijk nodig hebben. Vlees hoort één ingrediënt te hebben.

Maar is vlees nu echt slecht voor onze gezondheid? Even wat feitjes over vlees en jouw lichaam op een rij.

  • Vlees moet worden afgebroken tot aminozuren en peptides, de bouwstoffen van al het leven. Dit gebeurt in de maag en het darmstelsel zoals je kon lezen in onze blog over maagzuur

  • Vlees verlaagt je pH-waarde. In andere woorden, jou lichaam wordt zuurder. Als je pH waarde lager is dan 7 wordt het makkelijker voor ziektekiemen te groeien in je lichaam en tegelijkertijd moeilijker voor je immuunsysteem.

  • Vlees verhoogt (mits goed verteerd en opgenomen) dopamine en testosteron, nodig voor energie, motivatie en spiergroei.

  • Als vlees niet goed wordt verteerd, blijven onverteerde resten in jouw darmen achter. Dit gaat rotten (want het is 37°C) en zorgt voor verkeerde darmflora en voedingsintoleranties.

Het klinkt toch heel aannemelijk dat vlees aardig wat voordelen heeft maar wel met een risico! Want je wilt toch niet dat je lichaam letterlijk zuur wordt en verkeerde bacteriën huishoud? Nu hebben wij het geluk dat moeder natuur daar een oplossing voor heeft bedacht: groenten.

Groenten hebben een bijzondere functie in jouw dieet. Ze brengen namelijk je pH-waarde weer omhoog, waardoor het lichaam basischer wordt. In tegenstelling tot vlees, wat het dus zuurder maakt. En daarnaast voorzien groenten jou van voldoende vezels en kleine bio-actieve stofjes om je darmen en darmflora intact te houden. En nee, een portie ketchup bij je biologische friet telt niet als groenten.

Dus kort samengevat hoe wij er tegenover staan: is het echt zo dat vlees slecht is voor ons? Of geven wij onze lichamen gewoon niet de juiste aandacht en voedingsstoffen, waardoor wij een basiselement uit ons dieet opeens niet meer goed kunnen verwerken?

Wij denken het laatste.


Hoe om te gaan met spierpijn?

Hoe om te gaan met spierpijn?

Dagen na een zware training zijn meestal vrij pijnlijk.
Zitten en opstaan, jas aantrekken of de douchekop verstellen zijn opeens moeilijke, pijnlijke taken. En vaak is het laatste waar je aan denkt om weer de sportschool induiken om te trainen.

Is het verstandig om met spierpijn te trainen? Sommigen antwoorden volmondig nee, anderen zeggen het maakt niets uit. Wij vinden dat dit alles te maken heeft met jouw doel en herstelvermogen van jouw lichaam. 
 


Hoe wordt spierpijn veroorzaakt en wat is het nou precies?

Spierpijn door krachttraining wordt voornamelijk veroorzaakt door hoge spierspanning en veel rek op de spier. Als je dus met relatief zware gewichten, langzame bewegingen met grote bewegingsuitslag maakt, is de kans groot dat je er spierpijn van zult krijgen.

Hoe trager het excentrische (met de zwaartekracht mee) deel van de beweging is, hoe meer spanning er in de spier wordt opgebouwd. Het concentrische deel (tegen zwaartekracht in, heeft minder impact op de spierspanning, als deze wordt vertraagd, zal het lactaat (verzuring) toenemen.
 

* Trainingsdoel: Sterker worden

Dan zal je simpel gezegd meer gewicht moeten verplaatsen in een bekende spanningstijd of een langere spanningstijd met een bekend gewicht.

Als sterker worden je trainingsdoel is en je hebt nog enorme spierpijn van de vorige training, is er één belangrijke maatstaf om te bepalen of je weer moet trainen.

Ben je even sterk of sterker dan vorige training?
Zeg dat je drie dagen geleden 75kg hebt gesquat voor 8 herhalingen in en nu nog spierpijn hebt in je benen.
Pak weer 75kg voor de eerste set weer minimaal 8 herhalingen te maken. Als dit niet lukt, andere oefening of spiergroep trainen want je bent nog niet hersteld.

Lukt het wel? Gefeliciteerd, je bent al hersteld, ondanks dat je spierpijn hebt!

 

* Trainingsdoel: Vetpercentage verlagen

Om je vetpercentage te verlagen train je over het algemeen om je stofwisseling te verhogen. Dit doe je met veel sets, veel herhalingen, weinig rust en veel verzuring.
(dit kan per persoon variëren voor optimale resultaten).

Heel simpel gezegd maakt het voor dit trainingsdoel niet heel veel uit of je elke training sterker wordt of niet. Met spierpijn trainen is geen probleem, zolang het niet de kwaliteit van je bewegingen beperkt. Uitvoering gaat altijd voorop!
Als je iets terug moet in gewicht, geen probleem. Waarschijnlijk zal het je spierpijn verhelpen.


Dit is uiteraard even algemeen genomen voor de twee meest voorkomende doelstellingen. Er zijn veel uitzonderingen waarbij elke training op maat gemaakt moet worden, met of zonder spierpijn.  


Een fijne week gewenst en succes met jullie trainingen!

 

 

 


Het belangrijkste wat je dagelijks kan doen: zorgen voor jouw darmen

Het belangrijkste wat je dagelijks kan doen: zorgen voor jouw darmen

Wij hebben het vaak in onze blogs over voeding, supplementen en trainingen, met als reden om jouw gezondheid met de dag te verbeteren. Een gezonde levensstijl nastreven en zowel mentale- als fysieke gezondheid te creëren.

Toch is er een onderwerp waar wij het nauwelijks over hebben gehad, terwijl 1 op de 5 Nederlanders er last van hebben doordat het niet goed functioneert:

Onze darmen.

In onderstaande blog zullen we duidelijk uitleggen hoe en waarom het zorgen voor je darmen het belangrijkste is dat je dagelijks kan doen, om je gezond en fit te voelen.

Het spijsverteringssysteem begint al in jouw mond, eigenlijk al bij het zien of ruiken van het eten omdat speekselproductie dan al begint.

Nadat je het (gekauwde) eten hebt doorgeslikt gaat het via de slokdarm naar jouw maag, daar waar maagzuur begint met het afbreekproces van het voedsel. De invloed van maagzuur hebben we in een vorige blog beschreven, als je geinteresseerd bent kan je het artikel hier vinden voor extra achtergrond informatie.

Het zogenaamde ‘vloeibare’ eten  (chyme heet het nu) gaat via de maag door naar de dunne darm, daar begint het allemaal pas echt. Jouw dunne darm is voorzien van bacteriën die helpen met het verteren van nutriënten, het produceren van vitamines en het regelen van de opname ervan.

In het eerste deel van je dunne darm worden meer spijsverteringsenzymen toegevoegd om de eiwitten, vetten en koolhydraten verder af te breken.

Dan komt het in het tweede deel van je dunne darm terecht. Deze is voorzien van miljoenen zogeheten villi of darmvlokken. Deze villi zijn verantwoordelijk voor het opnemen van de macro voedingsstoffen, dus de eiwitten, vetten en koolhydraten.

Eenmaal in het derde deel van de dunne darm worden de laatste resten macronutriënten en micronutriënten, voornamelijk vitamine B12, opgenomen en doorgestuurd naar jouw dikke darm.

De dikke darm is verantwoordelijk voor zout- en vochtopname , en speelt dus een enorme rol bij het “vormen” van de ontlasting.

Ook in de dikke darm zitten veel bacteriën die helpen met het fermenteren van overgebleven materialen zodat het niet gaat rotten (heb je hier een ander woord voor, haha) in jouw darmen.

Tot slot komt het bij de endeldarm en ik denk dat we allemaal wel weten wat er dan gaat gebeuren: Het komt eruit. En als het goed is meerdere malen per dag.

Zelfs in de bovenstaand ‘beknopte’ versie staan enorm veel punten waar het fout kan gaan als je darmen niet optimaal werken.

 

Hieronder een checklist om te bepalen of jouw darmen aandacht nodig hebben;

-       Heb je last van seizoensgebonden allergieën?

-       Voel jij je opgeblazen en/of winderig na een maaltijd?

-       Heb je last van obstipatie?

-       Heb je chronisch ontstoken holtes?

-       Heb je regelmatig antibiotica, de anticonceptie pil of NSAIDS (ibuprofen) gebruikt?

-       Heb je last van je huid, gewrichten of chronische hoofdpijn?

 

Als je op één of meerdere van bovenstaande vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, dan heb je waarschijnlijk een probleem in jouw darmen en hebben ze wat meer liefde- en aandacht nodig.

Wat kan je er zelf aan doen? (En raden wij iedereen aan)

Betaine HCL nemen bij de vaste maaltijden

In onze blog over maagzuur snap je waarom wij het aanraden.

Het ‘eliminatie dieet ‘ (bij voorkeur onder begeleiding van experts) 

Hierbij maak je een lijstje van de tien voedingsproducten die je het meeste eet, rn deze laat je vervolgens 21 dagen weg uit jouw voedingsplan.

Er bestaat namelijk een grote kans dat je regelmatig voedingsproducten binnenkrijgt waar je intolerant voor bent. Zelfs de kleinste intoleranties kunnen bij regelmatige blootstelling zorgen voor een (chronische) ontstekingsreactie.

Na 21 dagen voeg je één voor één weer voedingsproducten toe aan jouw plan en houd je bij wanneer je meer of minder  last hebt van jouw klachten.

Probiotica na het ontbijt

Door dagelijks een sterke (levende) probiotica te nemen voorzie jij je darmen van de bacteriën die nodig zijn om de opname van voedingsstoffen te regelen, vitamines te produceren en etensresten te verteren.

Bij een tekort aan de juiste bacteriën in je darmen worden stoffen opgenomen die niet in je bloedbaan thuishoren met een immuunreactie tot gevolg. Ook is de kans groter dat onverteerde etensresten gaan rotten in je darmen en voor irritatie en winderigheid zorgen.

Vezelpoeder ’s ochtends en ’s avonds nemen

De juiste hoeveelheid vezels is nodig om voor vastigheid en regelmaat te zorgen in je stoelgang. Te weinig vezels en je ontlasting wordt minder regelmatig of te dun. In beide gevallen zal je lichaam minder goed ontgiften en zal er meer darmirritatie plaatsvinden.

 

Aankomende weken zullen wij dieper ingaan op de verschillende problemen en oplossingen voor darmproblemen.

Voor vragen over specifieke klachten kun je altijd onder de Facebook post reageren en jouw vraag achterlaten. Ook kan je uiteraard contact opnemen met ons via trainen@kaizengym.nl


“Geef topmanagers een personal trainer”

“Geef topmanagers een personal trainer”

Afgelopen week stond er in de Telegraaf een heel interessant artikel:

 “Geef topmanagers een personal trainer”

Er wordt de vergelijking gemaakt van top management en top sport. Top sporters zijn continu bezig met hun training, voeding en rust om optimaal te presteren. Waarom topmanagers niet? Ook zij moeten optimaal presteren, het goede voorbeeld zijn en leiding geven aan hun personeel. Veel carrièretijgers herkennen zich in het stereotype ritme van een topmanager:

Moeilijk wakker worden ’s ochtends en ontbijt overslaan of later in de ochtend nuttigen. Vervolgens (teveel) koffie nodig hebben om scherp te blijven tot aan de lunch en een paar uur een dip krijgen en dus weer naar koffie en zoetigheid grijpen. Vaak moet er na het avondeten ook nog gewerkt worden, dus wordt er na het avondeten nog één of twee koffies gedronken. Al die cafeïne zorgt weer voor een verminderde nachtrust en het riedeltje kan weer beginnen. En tijd voor sporten? Dat komt wel al het ‘iets rustiger’ is op het werk.

Dus ja, wij zijn het er helemaal mee eens. Geef topmanagers een personal trainer! Hun presteren (en dus van het bedrijf) zal erop vooruit gaan en ze zullen hun privé en werk beter in balans leren houden. Ik hoor jullie al denken, “logisch dat jullie dat vinden, jullie zijn zelf personal trainers!” En ook al vinden we dat wij de meest geschikte trainers (knipoog) zijn voor bijna alle doelstellingen, staan hieronder wat belangrijke punten op een rijtje voor wie op zoek gaat naar een (andere) personal trainer.

 Wij vinden dat een goede personal trainer:

  •  alles tijdens elke training noteert, van hoeveelheid sets en gebruikt gewicht, tot eventuele fysieke klachten die speelden tijdens de training;
  • regelmatig meetmomenten heeft met de cliënt. Zonder regelmatig te meten is het onmogelijk om concreet vooruitgang te bevestigen. Wij gebruiken bijvoorbeeld een 14-punts huidplooimeting om de vetpercentage te bepalen. Hiermee zie je op een tiende van een millimeter nauwkeurig wat er verandert;
  • zichzelf regelmatig verder opleidt. Zeker in de sportbranche is stilstand achteruitgang;
  • specifiek met de persoonlijke werkdoelen van de cliënten aan de slag gaat. Alle keuzes die gemaakt worden omtrent de cliënt moeten in lijn staan met de (voor zover bekende) meest efficiënte weg naar het doel;
  • zelf het goede voorbeeld weet te geven. Een personal trainer hoeft niet het hele jaar door een sixpack te hebben maar ze moeten wel weten wat voor discipline en werkethiek het vraagt om voor een sixpack. Practice what you preach!

Wat vind jij van de vergelijking top sport en top management? Zal een beter fysiek resulteren in een beter management?

Choose wisely!