De Vijf Trainingsprincipes

Trainingsprincipe 1

OVERLOAD

Overload is de letterlijke vertaling van overbelasten. Laat je niet afschrikken door de term overbelasting. Het is simpelweg meer van jouw lichaam vragen dan het gewend is, waardoor het lichaam zich aanpast en verbetert.

Alle systemen in je lichaam hebben een bepaald vermogen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld spierkracht, coördinatie, zuurstofopname of snelheid. Welk van deze systemen je ook wilt verbeteren zal je er meer van moeten vragen dan het al aankan. Je moet het systeem 'overloaden' waardoor je lichaam de prikkel krijgt om dat systeem te verbeteren. 

Het is eigenlijk ook niet meer dan logisch. Als je voortdurend iets doet wat je lichaam al aankan, waarom zou het dan moeten verbeteren? Ongeacht de training of de oefening, is het belangrijk om het uiterste van je lichaam, en het systeem in kwestie, te vragen! Dus niet bij 10 herhalingen stoppen als je er eigenlijk 12 had gekund!

Trainingsprincipe 2

SPECIFICITEIT

Er vanuit gaande dat het 'overloaden' nu dus gebeurt, is het belangrijk om te bepalen in welk systeem jij die overload wilt creëren. Specificiteit is dus dat jij je training aan laat sluiten bij je trainingsdoel: een bodybuilder zal zijn doel - zoveel mogelijk spiermassa opbouwen - niet behalen door te trainen als een duursporter en veel zijn zuurstof systeem te trainen. Maar toch zie je te vaak mensen trainen op manieren die niet aansluiten bij hun doel.

Denk na over wat je doel is. Wil jij je stofwisseling verhogen? Coördinatie verbeteren? Testosteron verhogen? Jouw doel is altijd persoonsgebonden. De training moet dat dus ook zijn.

Trainingsprincipe 3

REVERSIBILITEIT

Reversibiliteit betekent dat iets omgedraaid kan worden. Ofwel je trainingsresultaten kunnen weer teruggedraaid worden. Omdat je lichaam reageert op specifieke prikkels (zie voorgaande posts) is het NIET trainen van een systeem ook een prikkel. Jouw lichaam is continu bezig om het zo efficiënt mogelijk te werken en als bijvoorbeeld het eerder gewonnen spiermassa niet gebruikt wordt, kost het alleen maar extra energie. Dus wordt die spiermassa afgebroken en daalt bijvoorbeeld de stofwisseling. Houd hier rekening mee bij het plannen van je trainingen en rustperiodes.

Trainingsprincipe 4

VERMINDERDE MEEROPBRENGST

Naarmate je meer getraind raakt en je lichaam begint te wennen aan de zware prikkels, word het steeds moeilijker om resultaten te halen. In het begin gaat het heel snel, maar als je na een langere periode eindelijk kan bankdrukken met 100kg, is het aanzienlijk moeilijker om ook maar 10kg omhoog te gaan in gewicht. Maar elke sessie willen we progressie maken, hiervoor is een heel specifiek plan nodig dat afgestemd is op jouw lichaam en jouw doel. Want hoe fitter, slanker of sterker je wordt, hoe preciezer het programma moet worden om progressie te blijven boeken.

Trainingsprincipe 5

SUPERCOMPENSATIE

Supercompensatie is het effect dat je na het trainen wilt bereiken. Het is de manier van het lichaam zich aan te passen aan een nieuwe prikkel. Wanneer je tijdens de training overload creëert verstoor je de homeostase. Homeostase is simpel gezegd de interne balans in het lichaam en het vermogen van een organisme om de interne processen op elkaar afgestemd te houden.

Als je lichaam dit even niet meer kan door de belasting van een trainingsprikkel, doet hij er alles aan om, hetgeen dat verstoord is, te verbeteren. Daardoor kan je de belasting een volgende keer wel aan. Wat hierbij erg belangrijk is, is rust! Het lichaam heeft de tijd nodig om te herstellen en te verbeteren na een training. De tijd die daarvoor nodig is, is afhankelijk van de training, het doel en natuurlijk de persoon.