Voedingssupplementen

Eén van de definities van supplementeren is 'aanvullen'. In het geval van voeding zijn voedingssupplementen dus aanvulling op de voeding. Zijn deze voedingssupplementen altijd nodig? Dat hangt van een aantal dingen af.

 

ADH’s

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, of ADH is een richtlijn voor de inname van vitamine, mineralen, vetten en andere voedingsstoffen. Deze richtlijnen zijn echter vastgelegd in de jaren ’30. Zelfs als de ADH’s toen adequaat waren is de kans klein dat ze nu nog voldoen aan de eisen die wij aan  onze lichamen stellen. De mineraal-uitputtende stressen alleen al waar we onze lichamen aan blootstellen zijn radicaal veranderd vergeleken met de jaren ’30.

Neem iets zo gewoons als een mobiele (smart) telefoon. Je draagt het vierentwintig uur per dag bij je, gebruikt hem ook nog eens zestien uur daarvan waarbij er allerlei straling en signalen gebruikt worden. Daarnaast is het regelmatig (soms dwangmatig) je telefoon pakken om te kijken of je iets gemist hebt, ook een constante stress die erin kan sluipen.

Nu zijn wij absoluut niet tegen mobiele telefoons, integendeel zelfs. Maar het is wel één van de vele dingen waar je rekening mee moet houden als “nieuwe” stress op je lichaam.

 

Opname

In onze post over maagzuur kan je lezen over hoe maagzuur nodig is om eten goed af te breken zodat de voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in je lichaam.Omdat je maagzuur heel makkelijk van slag is door bijvoorbeeld koolzuurhoudende drank, alcohol, medicatie of maagzuurremmers, werkt het niet altijd optimaal. In de praktijk blijkt dat het zelfs maar zelden wel goed werkt.

Zink, magnesium, B9, B12 en ijzer zijn een greep uit de vitaminen en mineralen die maagzuur nodig hebben om goed opgenomen te worden.

 

Voeding

Ons voeding is niet meer wat het geweest is helaas. Het voer waarmee onze dieren worden gevoerd, het grond waar onze planten in groeien en het water waar onze vissen in zwemmen zijn niet meer hetzelfde als in de jaren ’30.

Er zitten minder belangrijke voedingsstoffen in en meer onnodige of zelfs ongezonde toevoegingen. Dit zorgt niet alleen voor minder voedingsstoffen om op te kunnen nemen, maar in veel gevallen worden andere voedingstoffen uitgeput om alle toevoegingen te kunnen verwerken. Een beetje dubbel in de min dus.

 

Presteren

Als we het hebben over presteren bedoelen we niet alleen op sportgebied. Presteren kan ook op het werk zijn, spelen met je kinderen of het uitoefenen van een hobby. Het gaat er om dat je lichaam optimaal functioneert. Als een goed geoliede machine. Alle duizenden processen die tegelijk in je lichaam afspelen van eten omzetten in energie tot het coördineren van je spieren zijn afhankelijk van vitamines en mineralen. Bij ook maar een geringe of tijdelijke tekort hieraan kan je lichaam er al hinder aan ondervinden.

We nemen magnesium als voorbeeld. Bij een tekort aan magnesium kan het zenuwstelsel ’s avonds niet tot rust komen waardoor slaap minder makkelijk komt en minder diep is.

 

Moet je dan 100 pillen per dag nemen?

Niet iedereen hoeft altijd alles te supplementeren. Wat wij aanraden qua supplementen is geheel afhankelijk van de situatie en het doel van de individu. Er is wel een basis die wij iedereen aanraden.

Multi-vitamine
Een sterke multi-vitamine kan al een groot deel dekken van wat je lichaam nodig heeft. Besef wel dat er een groot verschil is in kwaliteit, kwantiteit en bio-beschikbaarheid. Een multi-vitamine van de Etos of Kruidvat zal van alles net aan de 100% ADH hebben, maar in vormen die je lichaam moeilijk kan opnemen (bio-beschikbaarheid). Merken zoals Solgar of Fundamentals gebruiken grotere hoeveelheden, in vormen waar je lichaam meer mee kan.

Visolie
Visolie is een supplement dat in vloeibare of capsule vorm genomen kan worden. Omdat voor Omega-3 vetten de kwantiteit even belangrijk is als de kwaliteit, is vloeibare vorm het makkelijkst. Om je lichaam te voorzien van 15-20 gram per dag is het makkelijker om 2 eetlepels te nemen dan 15-20 capsules van 1 gram!

Magnesium en zink
In de praktijk blijkt dat een groot deel van de populatie een chronisch tekort heeft aan deze twee mineralen. Dit komt door zowel problemen met de opname als te weinig binnen krijgen. Beide mineralen hebben talloze functies in het lichaam en het is niet de moeite waard om het risico op een tekort te lopen. Voor magnesium kun je het beste magnesium-oxide vermijden, je lichaam kan dit nauwelijks opnemen, dus is het zonde van je geld. Kies voor vormen die eindigen op –aat zoals citraat, glycinaat en taurinaat.


Voor elke cliënt een specifiek plan

Voor elke cliënt een specifiek plan

Als personal trainer bij Kaizen Gym krijgen we regelmatig vragen die ons aan het denken zetten. Zo ook een vraag van een echtpaar over hun aangepaste trainingsplan. Na een intake en Metabolic Analytics meting is er voor hen allebei een aangepast plan geschreven met als doel zoveel mogelijk resultaat te behalen in een korte periode. Na het versturen van de plannen kregen we bijna direct de vraag, “waarom mag mijn man wel koolhydraten en ik niet?” Leg dat maar eens uit!

De keuzes die wij maken voor jouw persoonlijke plan zijn allemaal afhankelijk van een aantal dingen:

Allereerst, jouw doel. Wil je vet kwijtraken? Of wil je spiermassa aankomen? Of heb je last van chronische rugklachten? Voor elk doel zetten wij een andere pet op, wij bekijken de hele situatie vanuit verschillende perspectieven.

Als tweede, jouw beginsituatie. Chronische gewrichtsklachten kunnen komen door 'zwakke' spieren of verklevingen maar kan ook komen door chemische disbalansen waardoor jouw immuunsysteem de ontstekingen niet weet te remmen.

Als derde, mogelijke oorzaken van problemen. Wij zoeken voor jou de snelste weg naar Rome. Je wilt je vetpercentage verlagen en het lukt maar niet. Je eet weinig koolhydraten, je traint vier keer in de week hard en - oh ja, je slaapt voor geen meter. Dan zoeken wij uit of het komt door te weinig magnesium, te weinig koolhydraten (en dus serotonine) of iets compleet anders.

Zo kan het zijn dat twee cliënten met identieke doelen 80% verschillende plannen toegestuurd krijgen. Als je een plan van iemand anders aanhoudt zal je nog steeds een verbetering zien, alleen kom je veel sneller bij een plateau en houdt het resultaat sneller op. Vertrouw op jouw aangepaste plan, wij zorgen dat jij op de meest effectieve manier het maximale resultaat boekt en jouw doel behaalt. 


Heb jij nog goede voornemens?

Heb jij nog goede voornemens?

Zoals jullie weten verdwijnen de meeste goede voornemens als sneeuw voor de zon nog voordat de januari maand is afgelopen. Je ziet het jaarlijks weer gebeuren in de sportscholen en misschien heb je het zelf al een (paar) keer meegemaakt: begin januari is het er niet normaal druk, allemaal mensen met de juiste intentie en eind januari zijn de meeste mensen alweer afgehaakt en sponsoren ze de sportschool voor de rest van het jaar.

Een goed voornemen is natuurlijk al een goed begin, maar het daadwerkelijk inplannen, voorbereiden en uitvoeren is waar het vaak misgaat.

We weten hoe het werkt, je begint goed en voor je het weet loopt je agenda alweer vol en heb je het (te) druk om nog te sporten, laat staan je eten voor te bereiden of er überhaupt op te letten.

In deze blog gaan we je uitleggen wat je moet doen om je kans van slagen te vergroten.

Zoals gezegd is iedereen druk, agenda’s zijn zo goed als vol, veel mensen moeten reizen voor hun werk en kunnen de sociale verplichtingen ook roet in het eten gooien. Daarnaast hebben de meeste mensen ook nog kinderen. Maar goed, zelfs de meest succesvolle en drukke mensen hebben tijd om te sporten, beter gezegd, maken tijd om te sporten.

En dat is dus ook wat jij zou moeten doen als jij jouw levensstijl wil verbeteren.

Klinkt simpel he? Dat is het natuurlijk ook, net als het hebben van een goed voornemen. Maar het maken van de afspraak is niet genoeg.

 

Dus:

  1. Pak je agenda

  2. Kijk naar je planning      

  3. Blok 2 – 4 keer per week 1 uur in je agenda om simpelweg te gaan sporten.

 

 

Wij adviseren om 2 – 4 x per week 45 minuten te gaan trainen. Het maakt in principe niet uit wanneer je dit doet, of je nou een ochtendmens of een nachtbraker bent.  Misschien sport je zelfs wel liever midden op de dag.  Het enige dat telt is dat je die tijd reserveert om te doen wat nodig is, 2 tot 4 uur per week. Dit zijn dus afspraken die je met jezelf en voor jezelf hebt gemaakt om jouw levensstijl te verbeteren en hiermee ook jouw levenskwaliteit te vergroten.

“En nu?” hoor ik je denken. Geniet vooral van de komende feestdagen, want je komt bijvoorbeeld niet aan tussen kerst en oud en nieuw. Het gebeurt eerder tussen oud en nieuw en kerst.

Kies dus je startdatum begin januari en plan alvast je eerste intake/proeftraining in. Je hebt dit artikel nu kunnen lezen en als het goed is heb je ook al wat tijd ingepland in je agenda om jouw levensstijl te verbeteren.

Mail of bel gelijk voor een vrijblijvende intake/proeftraining, want van uitstel komt afstel.

 

Wij wachten op jouw e-mail naar: trainen@kaizengym.nl of op jouw belletje: 020 – 7610972.

Tot zo!

 

 

P.s. Wij hebben speciale trainingscamps geschreven voor periodes van 8 – 12 weken, waarin al het denkwerk al voor je is gedaan. Het enige wat jij hoeft te doen is op te komen dagen en je planning vrij te maken voor 1 van de trainingscamps en er natuurlijk met de volle 100% voor gaan. Uiteraard leren we je tijdens deze camps hoe je het opgebouwde resultaat kunt waarborgen. Check onze www.kaizengym.nl/camps voor meer informatie over deze trainingscamps.

 


Het verschil tussen conditie en uithoudingsvermogen

Het verschil tussen conditie en uithoudingsvermogen

Bij Kaizen Gym werken wij niet met cardio apparatuur. Wij hebben geen fietsen, loopbanden of crosstrainers staan. Regelmatig krijgen wij van nieuwe cliënten de vraag: “Waarom niet? Kan ik mijn conditie dan nog wel verbeteren?

Allereerst is het belangrijk om het verschil tussen conditie en uithoudingsvermogen te begrijpen.
Als je een sportopleiding hebt gedaan in het verleden of zelf enorm in trainen hebt verdiept dan heb je weleens gehoord van conditie of in andere woorden CLUKS.

CLUKS is een afkorting voor de vijf functies die jouw conditie bepalen, namelijk:

  • Coördinatie

  • Lenigheid

  • Uithoudingsvermogen

  • Kracht

  • Snelheid

Bovenstaande vijf eigenschappen bepalen de staat van jouw conditie. Uithoudingsvermogen is zoals je ziet, slechts een onderdeel ervan en is dus niet hetzelfde als conditie.

Wat is het verschil in de praktijk?

Uithoudingsvermogen is het vermogen van het lichaam om een bepaalde inzet vol te houden met minimale verlies door vermoeidheid.
Kijk bijvoorbeeld naar een marathonrenner. Hij of zij moet minimaal twee uur rennen en zo min mogelijk snelheid inleveren door vermoeidheid.

Conditionering is het vermogen van het lichaam om een bepaalde inzet zo vaak mogelijk te herhalen zonder verlies door vermoeidheid.
Als voetballer wil je minimaal verlies aan sprintsnelheid tussen de eerste sprint en laatste sprint van de wedstrijd. En minimaal verlies in pass nauwkeurigheid tussen de eerste en laatste pass.

Ook in het dagelijkse leven is er een verschil tussen uithoudingsvermogen en conditie.

Als je dagelijks een uur hardloopt, zal je nog steeds buiten adem zijn als je even snel de trap op rent of zware boodschappen tilt. Heb je dan een slechte conditie? Nee, je bent gewoon geconditioneerd voor lange duur bij een lage intensiteit.

Wij bekijken conditie dus heel specifiek aan de hand van jouw doel. Heb je last van rugklachten? Of lukt het niet om een zwaarder gewicht te squatten? Conditie komt bij alle doelen en trainingen kijken. Uithoudingsvermogen niet.