Detoxen 101

Detoxen en cleansen — je hoort de termen overal nu de zomer eraan komt en er wordt gezocht naar een 'quick fix' om in shape te raken. Maar wat is het eigenlijk? Waarom zou je het doen en waar moet je op letten als je eraan wilt beginnen?

Detox
"een behandeling ontworpen om het lichaam te reinigen van giftige stoffen (zware metalen, drugs en alcohol)"

Cleanse
"een reiniging van het lichaam"

In definitie komen een detox en een cleanse heel dicht bij elkaar in de buurt en beide komen neer op het schoonmaken van je lichaam door bepaalde dingen wel of niet te consumeren. Er komt tegenwoordig van alles voorbij, van leven op citroensap en ahornsiroop tot uitsluitend fruit en graanproducten tot juist helemaal niets consumeren behalve water (vasten) om de boel te reinigen, 5kg kwijt te raken en de eeuwige jeugd te hervinden. Bij Kaizen Gym kijken wij er graag wat kritischer naar. Als er een gouden methode was gevonden zouden we allemaal slank en vitaal zijn, toch? En zouden er helemaal geen jojo-effecten of terugvallen zijn na een detox gedaan te hebben.

 

Waar gaat het dan meestal fout?

Laten we eerst even kijken naar de 3 fasen die nodig zijn om giftige stoffen uit je vetcellen (daar wordt het opgeslagen) te trekken en uit te scheiden.

Fase 1 van ontgiften gebeurt in de lever
Elk minuut stroomt bijna een derde van je bloed door je lever, welke de taak heeft om giftige stoffen eruit te halen. Deze giftige stoffen zitten gebonden aan vitamines (antioxidanten) en zijn vet-oplosbaar. Ofwel, ze kunnen alleen in vet worden opgeslagen.

Fase 2 ontgiften gebeurt ook in de lever
De gebonden giftige stof wordt nu omgezet naar een ander soort molecule door er een aminozuur aan toe te voegen. Nu is het ook water oplosbaar en kan het dus uitgescheiden worden.

Fase 3 ontgiften gebeurt in de nieren
Nu de giftige stof water oplosbaar is wordt het naar de nieren gestuurd om via urine of ontlasting uitgescheiden te worden.

Aan de hand van deze processen is het vrij simpel om te bepalen wat je lichaam nodig heeft om zichzelf te reinigen:

  • vitamines/antioxidanten
  • aminozuren (afgebroken eiwitten)
  • vezels, vocht en goede darm bacteriën

Bij een gebrek aan één of meerdere van deze zal je lichaam zichzelf dus niet kunnen reinigen en kan je geplande detox zelfs averechts werken. Als er geen of te weinig eiwitten (aminozuren) worden genuttigd tijdens de detox zal je lichaam deze uit zijn eigen spierweefsel halen. Niet helemaal de bedoeling volgens ons! Minder spierweefsel levert ook een mindere stofwisseling op en dus ook minder vetverbranding. Met minder vetverbranding komen er dus ook minder opgeslagen giftige stoffen vrij uit je vetweefsel. Van de paar kilo’s die je dus kwijtraakt tijdens een detox is een deel dus ook spiermassa. Dit verklaart ook waarom er een terugval plaatsvind zodra er weer normaal gegeten wordt.

Detoxen op maat

Bij Kaizen Gym zien wij de benodigdheden voor een goede detox als iets dat elke dag vanzelfsprekend moet zijn, anders ben je alleen in bepaalde fases gezond. En daarom staan eiwitten, vetten en veel groente in onze mening altijd aan de basis van een gezonde lifestyle.

Raden wij dan weleens detoxen of cleansen aan? Soms. Afhankelijk van de achterliggende gedachte zullen wij een detox protocol schrijven voor cliënten. Daarin meegenomen alles dat zij nodig hebben om bijvoorbeeld hun darmen te laten herstellen, overtollige oestrogenen eruit te filteren of bepaalde bacteriën te doden. Maar afvallen is altijd een mooie bijkomstigheid, nooit de reden van.

Ben jij geïnteresseerd in een detox of een lifestyle switch op maat? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende intake gesprek.