Het belangrijkste wat je dagelijks kan doen: zorgen voor jouw darmen

Wij hebben het vaak in onze blogs over voeding, supplementen en trainingen, met als reden om jouw gezondheid met de dag te verbeteren. Een gezonde levensstijl nastreven en zowel mentale- als fysieke gezondheid te creëren.

Toch is er een onderwerp waar wij het nauwelijks over hebben gehad, terwijl 1 op de 5 Nederlanders er last van hebben doordat het niet goed functioneert:

Onze darmen.

In onderstaande blog zullen we duidelijk uitleggen hoe en waarom het zorgen voor je darmen het belangrijkste is dat je dagelijks kan doen, om je gezond en fit te voelen.

Het spijsverteringssysteem begint al in jouw mond, eigenlijk al bij het zien of ruiken van het eten omdat speekselproductie dan al begint.

Nadat je het (gekauwde) eten hebt doorgeslikt gaat het via de slokdarm naar jouw maag, daar waar maagzuur begint met het afbreekproces van het voedsel. De invloed van maagzuur hebben we in een vorige blog beschreven, als je geinteresseerd bent kan je het artikel hier vinden voor extra achtergrond informatie.

Het zogenaamde ‘vloeibare’ eten  (chyme heet het nu) gaat via de maag door naar de dunne darm, daar begint het allemaal pas echt. Jouw dunne darm is voorzien van bacteriën die helpen met het verteren van nutriënten, het produceren van vitamines en het regelen van de opname ervan.

In het eerste deel van je dunne darm worden meer spijsverteringsenzymen toegevoegd om de eiwitten, vetten en koolhydraten verder af te breken.

Dan komt het in het tweede deel van je dunne darm terecht. Deze is voorzien van miljoenen zogeheten villi of darmvlokken. Deze villi zijn verantwoordelijk voor het opnemen van de macro voedingsstoffen, dus de eiwitten, vetten en koolhydraten.

Eenmaal in het derde deel van de dunne darm worden de laatste resten macronutriënten en micronutriënten, voornamelijk vitamine B12, opgenomen en doorgestuurd naar jouw dikke darm.

De dikke darm is verantwoordelijk voor zout- en vochtopname , en speelt dus een enorme rol bij het “vormen” van de ontlasting.

Ook in de dikke darm zitten veel bacteriën die helpen met het fermenteren van overgebleven materialen zodat het niet gaat rotten (heb je hier een ander woord voor, haha) in jouw darmen.

Tot slot komt het bij de endeldarm en ik denk dat we allemaal wel weten wat er dan gaat gebeuren: Het komt eruit. En als het goed is meerdere malen per dag.

Zelfs in de bovenstaand ‘beknopte’ versie staan enorm veel punten waar het fout kan gaan als je darmen niet optimaal werken.

 

Hieronder een checklist om te bepalen of jouw darmen aandacht nodig hebben;

-       Heb je last van seizoensgebonden allergieën?

-       Voel jij je opgeblazen en/of winderig na een maaltijd?

-       Heb je last van obstipatie?

-       Heb je chronisch ontstoken holtes?

-       Heb je regelmatig antibiotica, de anticonceptie pil of NSAIDS (ibuprofen) gebruikt?

-       Heb je last van je huid, gewrichten of chronische hoofdpijn?

 

Als je op één of meerdere van bovenstaande vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, dan heb je waarschijnlijk een probleem in jouw darmen en hebben ze wat meer liefde- en aandacht nodig.

Wat kan je er zelf aan doen? (En raden wij iedereen aan)

Betaine HCL nemen bij de vaste maaltijden

In onze blog over maagzuur snap je waarom wij het aanraden.

Het ‘eliminatie dieet ‘ (bij voorkeur onder begeleiding van experts) 

Hierbij maak je een lijstje van de tien voedingsproducten die je het meeste eet, rn deze laat je vervolgens 21 dagen weg uit jouw voedingsplan.

Er bestaat namelijk een grote kans dat je regelmatig voedingsproducten binnenkrijgt waar je intolerant voor bent. Zelfs de kleinste intoleranties kunnen bij regelmatige blootstelling zorgen voor een (chronische) ontstekingsreactie.

Na 21 dagen voeg je één voor één weer voedingsproducten toe aan jouw plan en houd je bij wanneer je meer of minder  last hebt van jouw klachten.

Probiotica na het ontbijt

Door dagelijks een sterke (levende) probiotica te nemen voorzie jij je darmen van de bacteriën die nodig zijn om de opname van voedingsstoffen te regelen, vitamines te produceren en etensresten te verteren.

Bij een tekort aan de juiste bacteriën in je darmen worden stoffen opgenomen die niet in je bloedbaan thuishoren met een immuunreactie tot gevolg. Ook is de kans groter dat onverteerde etensresten gaan rotten in je darmen en voor irritatie en winderigheid zorgen.

Vezelpoeder ’s ochtends en ’s avonds nemen

De juiste hoeveelheid vezels is nodig om voor vastigheid en regelmaat te zorgen in je stoelgang. Te weinig vezels en je ontlasting wordt minder regelmatig of te dun. In beide gevallen zal je lichaam minder goed ontgiften en zal er meer darmirritatie plaatsvinden.

 

Aankomende weken zullen wij dieper ingaan op de verschillende problemen en oplossingen voor darmproblemen.

Voor vragen over specifieke klachten kun je altijd onder de Facebook post reageren en jouw vraag achterlaten. Ook kan je uiteraard contact opnemen met ons via trainen@kaizengym.nl