Voeding

De juiste ratio: Omega-3 en Omega-6

De juiste ratio: Omega-3 en Omega-6

Afgelopen jaren zal je regelmatig de term 'omega-3 vetten' hebben gehoord en dat is inderdaad niet zonder geldige reden. Omega-3 vet, of visolie, komt het dichtst in de buurt van een modern wonder als het gaat om stimuleren van jouw gezondheid en vetverbranding. Wat is de reden hierachter en hoeveel is ervan nodig om daadwerkelijk wonderen te verrichten? 

Allereerst zullen wij kort uitleggen waarom omega-3 vetten zo enorm belangrijk zijn voor jouw lichaam.

Het begint met enzymen. Enzymen zijn specifieke eiwitten in jouw lichaam die chemische reacties mogelijk- en efficiënter maken. Denk bijvoorbeeld aan een van de bekendste enzymen, lactase, dat nodig is om lactose (melksuiker) af te breken. Als je te weinig of geen lactase produceert, reageren jouw darmen direct heftig op het eten. Onze lichamen kennen meer dan 10.000 enzymen die allemaal onmisbaar zijn voor onze stofwisseling.

Wat hebben deze enzymen dan met omega-3 en omega-6 te maken?

Even een klein beetje technische achtergrond om het iets te verduidelijken. Dit mag je straks weer vergeten, maar misschien vindt je het interessant! 

Er zijn een aantal enzymen die gebruikt worden om omega vetzuren om te zetten naar hun actieve vorm. Zo wordt omega-6 door een enzym (delta-6-desaturase) omgezet naar GLA, zijn actieve- en gezondheid stimulerende vorm. Er is nog een enzym dat in beeld komt (delta-5-desaturase), welke GLA weer omzet naar arachidonzuur. Een essentiële vetzuur, maar wel een die ontstekingswaarden verhoogt in het bijzijn van insuline.

Omega-3 en vooral de vetzuur EPA dat zich in omega-3 bevindt maken ook gebruik van de enzym delta-5-desaturase en voorkomt dus dat er teveel GLA omgezet kan worden naar ontstekingsverhogende stoffen. Zo verlaagt omega-3 indirect de ontstekingswaarden in jouw lichaam.

Hoeveel omega-3 heb je als aanvulling nodig?

Nu krijgt de westerse bevolking al veel te veel omega-6 binnen, voornamelijk uit graanproducten en plantaardige oliën. Voor een ideale balans in hormoonhuishouding en de ontstekingswaarden helpen te verlagen zal je graanproducten moeten minderen en plantaardige oliën vermijden.

Ook helpt het om extra omega-3 te supplementeren. Een vuistregel die wij aanhouden is 1 gram visolie voor elk percentagepunt vet. Heb je een vetpercentage van 20%, dan zal 20 gram visolie bij jou het snelst effect hebben.

Misschien is het je opgevallen dat we omega-3 steeds benaderen als visolie; lijnzaadolie staat wat ons betreft aan de zijlijn. Lijnzaadolie bevat wel omega-3 vetten maar niet de vetzuren die een menselijke lichaam nodig heeft om ontstekingen te remmen en de hersenfunctie te verbeteren. Dit moeten we toch echt uit vis of grasgevoerd vee halen.


Of je worst lust

Of je worst lust

Als je afgelopen week op social media hebt gekeken of op sociale gelegenheden bent geweest, dan heb je het grote nieuws niet kunnen missen: 

(bewerkt) vlees staat gelijk aan darmkanker.

Dit nieuwtje komt wel even binnen. Niet alleen bij ons, op dit moment staat half Nederland hierdoor op z'n kop. Nu hebben veel van onze concullega’s al hun mening uitgesproken en normaal willen wij ons niet mengen in discussies die gestart zijn om bang te maken, maar vinden wij het toch echt nodig. 

Wie ons kent of bij ons traint weten dat wij grote voorstanders zijn van dierlijke eiwitbronnen, ongeacht het doel. Wil je vet verbranden, spiermassa aankomen of beter ontgiften, jouw lichaam werkt pas optimaal met voldoende dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten hebben gewoon niet de kant en klare samenstelling van aminozuren die nodig zijn voor jouw lichaam om het onderste uit de kan te halen. Wij zijn omnivoren, daar vallen dierlijke eiwitten ook onder.

Oke, nu terug naar waar het echt om gaat. Bewerkt vlees is slecht voor je en onbewerkt vlees hoogstwaarschijnlijk ook. Over bewerkt vlees gaan wij niet in discussie, dit is geen natuurlijk product, punt. Het bevat chemische toevoegingen en gemodificeerde varianten van wat we eigenlijk nodig hebben. Vlees hoort één ingrediënt te hebben.

Maar is vlees nu echt slecht voor onze gezondheid? Even wat feitjes over vlees en jouw lichaam op een rij.

  • Vlees moet worden afgebroken tot aminozuren en peptides, de bouwstoffen van al het leven. Dit gebeurt in de maag en het darmstelsel zoals je kon lezen in onze blog over maagzuur

  • Vlees verlaagt je pH-waarde. In andere woorden, jou lichaam wordt zuurder. Als je pH waarde lager is dan 7 wordt het makkelijker voor ziektekiemen te groeien in je lichaam en tegelijkertijd moeilijker voor je immuunsysteem.

  • Vlees verhoogt (mits goed verteerd en opgenomen) dopamine en testosteron, nodig voor energie, motivatie en spiergroei.

  • Als vlees niet goed wordt verteerd, blijven onverteerde resten in jouw darmen achter. Dit gaat rotten (want het is 37°C) en zorgt voor verkeerde darmflora en voedingsintoleranties.

Het klinkt toch heel aannemelijk dat vlees aardig wat voordelen heeft maar wel met een risico! Want je wilt toch niet dat je lichaam letterlijk zuur wordt en verkeerde bacteriën huishoud? Nu hebben wij het geluk dat moeder natuur daar een oplossing voor heeft bedacht: groenten.

Groenten hebben een bijzondere functie in jouw dieet. Ze brengen namelijk je pH-waarde weer omhoog, waardoor het lichaam basischer wordt. In tegenstelling tot vlees, wat het dus zuurder maakt. En daarnaast voorzien groenten jou van voldoende vezels en kleine bio-actieve stofjes om je darmen en darmflora intact te houden. En nee, een portie ketchup bij je biologische friet telt niet als groenten.

Dus kort samengevat hoe wij er tegenover staan: is het echt zo dat vlees slecht is voor ons? Of geven wij onze lichamen gewoon niet de juiste aandacht en voedingsstoffen, waardoor wij een basiselement uit ons dieet opeens niet meer goed kunnen verwerken?

Wij denken het laatste.


Ingrediënt

Ingrediënt
“If they needed a factory to make it, you’ll need a factory to digest it.”

Tegenwoordig moet je als consument overal op letten bij het kiezen van je volgende maaltijd. De hoeveelheid toegevoegde zout, suiker, zoetstoffen, AGE’s, E-nummers, soja etc. Stuk voor stuk kunnen ze je gezondheid negatief beïnvloeden en voor overgewicht zorgen.

 

Hoe vermijd je deze problemen op een makkelijke en natuurlijke manier?

Kies voor één-ingrediënt producten bij het samenstellen van je maaltijden. Als er achter op het etiket meerdere ingrediënten staan, leg je het terug in het vak en loop je door.

Bijvoorbeeld:

  • kipfilet in plaats van kipschnitzel
  • biefstuk in plaats van hamburger
  • havermout in plaats van havermoutrepen
  • verse groente in plaats van conservegroente
  • etc.

Houd het simpel, houd het vers en je lichaam zal je dankbaar zijn.