Het belang van waterinname

Iedereen weet van jongs af aan dat water belangrijk is. Op de basisschool leer je al dat een menselijk lichaam voor 60 procent uit water bestaat, dat water nodig is om te overleven en dat je er 'genoeg' van moet drinken om dorst te voorkomen.

Maar gedurende het volwassen worden vergeten we dit toch grotendeels. En wordt de theorie nauwelijks in praktijk gebracht. Dranken als koffie, thee, frisdrank en alcoholische drankjes maken al gauw een groot deel uit van onze vochtinname. Zelfs met deze 'alternatieven' voor water, drinken de meesten van ons alsnog te weinig met als resultaat een chronische vochttekort ofwel; beginnende uitdroging. Een lichte vorm van uitdroging kan veel vervelende klachten met zich meebrengen zoals:

  • kracht en uithoudingsvermogen vermindering (al bij 2% uitdroging)
  • hoofdpijn en duizelingen
  • lage bloeddruk door lagere bloedvolume
  • hongergevoel
  • vermoeidheid en slecht slapen
  • obstipatie

Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om 1,5 liter tot 2 liter per dag te drinken, water of andere consumpties, maar daar heb je naar ons idee niet voldoende aan om optimaal te presteren.

Wij houden andere richtlijnen aan met in ons achterhoofd het optimaal presteren van zowel lichaam als geest. Hoe bereken je wat je nodig hebt aan water?  Mik op 0,039 liter water (alleen water) per kg lichaamsgewicht.  Dit is omgerekend voor een persoon van 65kg ongeveer 2,5 liter water per dag en voor iemand van 85kg is het zo’n 3,3 liter water wat het lichaam nodig heeft.

Wij tellen andere dranken zoals koffie en thee niet mee in het vochtbalans omdat cafeïne houdende dranken zorgen voor een snellere vochtafdrijving. Ze drijven niet perse meer vocht af maar je nieren worden wel gestimuleerd om sneller vocht af te drijven. Wat gebeurt er als je snel vocht afdrijft en alleen aanvult met dranken die dit proces nog meer versnellen? Precies, alsnog uitdroging.

Nu je kan berekenen hoeveel water jouw lichaam nodig heeft om optimaal te presteren is het enige wat overblijft; het nastreven van jouw ‘waterdoel.’ De eerste stap in het proces is een dag bijhouden hoeveel water je daadwerkelijk hebt gedronken. Als dit niet in de buurt komt van jouw doel, begin dan de waterinname met 150-200ml (1 glas) per dag te verhogen tot je uiteindelijk jouw ‘waterdoel’ hebt bereikt.

Een veelvoorkomende opmerking is: "Ik vind water niet lekker" of "Ik kan niet veel water drinken…" Het enige wat wij aanraden is: lees het artikel nogmaals en probeer voor een paar dagen jouw waterdoel na te streven. Het optimaliseren van waterinname is ontzettend belangrijk; het is de eerste stap naar minder pijntjes, meer energie en een verhoogde vetverbranding… So let’s give it a shot — water that is.

Yours truly,
Mike van Beek