De haat-liefdeverhouding van maagzuur

Vraag aan een willekeurig persoon wat ze weten over maagzuur en de meesten zullen antwoorden met “daar kun je last van hebben”, “dat brandt wel eens in je keel” of zelfs “daar neem ik Rennie voor”.

Als maagzuur uit balans is kan je er inderdaad last van hebben, het kan branden in je keel en dat branden kan verminderd worden door het nemen van medicijnen (protonpomp remmer). Maar het is onterecht dat mensen maagzuur als iets kwaads zien en er vanaf willen. Hieronder zullen we uitleggen wat maagzuur doet en waarom het belangrijk is.

 

Het belang van maagzuur

Wie vroeger bij biologie heeft opgelet weet dat maagzuur een rol speelt in het spijsverteringsstelsel. En niet zo maar een rol.

De eerste stap van de spijsvertering begint in je mond. Met het kauwen en verschillende enzymen in je speeksel worden koolhydraten al deels afgebroken en verandert het geheel in een papje (chijm).

Het chijm gaat door je slokdarm, waar een klein deel van koolhydraten verder wordt afgebroken, en dan komt het in je maag. Hier begint een van de belangrijkste processen, namelijk het totaal afbreken van de chijm en alle voedingsstoffen eruit halen.

Dit gebeurt voornamelijk door maagzuur en een aantal enzymen, die geprikkeld worden door de aanwezigheid van maagzuur. Tijdens het eten moet er dus voldoende maagzuur aanwezig zijn om de hoeveelheid chijm af te breken. Hoever het chijm wordt afgebroken bepaalt de verdere opname van aminozuren, vetzuren, vitaminen en mineralen.

 

Wat als er te weinig maagzuur is?

Bij te weinig maagzuur kan je je voorstellen dat het eten (chijm) dat in de maag terecht komt, niet goed afgebroken wordt. Het blijft eigenlijk half gekauwd voedsel. Wat gebeurt er als je half gekauwd eten in 37°C legt? Net als een half opgegeten appel in de zon, gaat het rotten. Dit zorgt al voor een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Hiernaast is het ook een enorme stress op je darmen om er onverteerd voedsel doorheen te sturen, aangezien ze er niets mee kunnen. Jouw darmen zijn gemaakt om voedingstoffen, vitaminen en mineralen op te nemen. Alles dat niet herkend wordt, kan zorgen voor allergische reactie (nog meer winderigheid en een opgeblazen gevoel) en zelfs tot gaten in de binnenste beschermlaag van de darmen, waardoor er nog minder gedifferentieerd wordt bij het opnemen (leaky gut).

Als er sprake is van reflux (oprisping van maagzuur) is dit omdat de maag op een verkeerd moment maagzuur afgeeft. Dan is er op het moment van eten te weinig of geen maagzuur en wordt het 2 á 3 uur later vrijgegeven in een lege maag. Als er niets valt af te breken resulteert dit in een brandend, drukkend gevoel in de borstkas.

De sluitspier tussen de maag en slokdarm moet voorkomen dat eten en sappen weer terug kunnen vloeien naar de slokdarm. Maar deze sluitspier is nooit helemaal gesloten.

Stel je nu voor dat je maag tijdens het avondeten te weinig maagzuur heeft geproduceerd en 3 uur later krijg je een beetje een drukkend gevoel achter je borstkas. Er is nu maagzuur in een lege maag. Maar wat als je nu voorover gaat bukken of gaat liggen? Precies, dat maagzuur kan via de sluitspier deels in de slokdarm terecht komen wat een brandend, pijnlijk, zuur gevoel geeft.

Veel mensen zullen het zelf of van hun partner herkennen dat ze ’s avonds in bed liggen en zich misselijk voelen en een brandende keel hebben.

Maar zelfs zonder pijnlijke symptomen zijn er andere klachten die aan een maagzuur tekort toegeschreven kunnen worden.

Symptomen van verminderde maagzuur

 • Boeren en winderig binnen een uur na een maaltijd
 • Een opgeblazen gevoel na het eten
 • Misselijkheid bij het nemen van supplementen
 • Oprispingen
 • Acne
 • Broze nagels
 • Onverteerde eten in ontlasting
 • Verminderde zin in vlees
 • Slechte adem

Oorzaken van verminderde maagzuur

 • Koolzuurhoudende dranken
 • Medicijnen
 • Suikers
 • Roken
 • Alcohol
 • Chronische stress
 • Etc.

 

 

Hoe kan ik mijn maagzuur ondersteunen?

Bij heel veel gezondheid winkels zoals De Tuinen en The Vitamin Store kan je supplementen vinden om het afbreken van voeding te ondersteunen. Waar je naar moet zoeken is Betaine HCl met evt. enzymen toegevoegd. Betaine HCl (HydroChloricacid) is de natuurlijke vorm van zuur die zich in onze maag bevindt. Door dit in te nemen tijdens een maaltijd wordt het chijm in je maag beter afgebroken.

Herken jij, zoals vele anderen, jezelf in de bovenstaande symptomen en wil je er vanaf? Kom langs voor een vrijblijvende intakegesprek om te evalueren hoe wij jou kunnen helpen.

 

Mike