Kaizen Gym

View Original

Of je worst lust

Als je afgelopen week op social media hebt gekeken of op sociale gelegenheden bent geweest, dan heb je het grote nieuws niet kunnen missen: 

(bewerkt) vlees staat gelijk aan darmkanker.

Dit nieuwtje komt wel even binnen. Niet alleen bij ons, op dit moment staat half Nederland hierdoor op z'n kop. Nu hebben veel van onze concullega’s al hun mening uitgesproken en normaal willen wij ons niet mengen in discussies die gestart zijn om bang te maken, maar vinden wij het toch echt nodig. 

Wie ons kent of bij ons traint weten dat wij grote voorstanders zijn van dierlijke eiwitbronnen, ongeacht het doel. Wil je vet verbranden, spiermassa aankomen of beter ontgiften, jouw lichaam werkt pas optimaal met voldoende dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten hebben gewoon niet de kant en klare samenstelling van aminozuren die nodig zijn voor jouw lichaam om het onderste uit de kan te halen. Wij zijn omnivoren, daar vallen dierlijke eiwitten ook onder.

Oke, nu terug naar waar het echt om gaat. Bewerkt vlees is slecht voor je en onbewerkt vlees hoogstwaarschijnlijk ook. Over bewerkt vlees gaan wij niet in discussie, dit is geen natuurlijk product, punt. Het bevat chemische toevoegingen en gemodificeerde varianten van wat we eigenlijk nodig hebben. Vlees hoort één ingrediënt te hebben.

Maar is vlees nu echt slecht voor onze gezondheid? Even wat feitjes over vlees en jouw lichaam op een rij.

  • Vlees moet worden afgebroken tot aminozuren en peptides, de bouwstoffen van al het leven. Dit gebeurt in de maag en het darmstelsel zoals je kon lezen in onze blog over maagzuur

  • Vlees verlaagt je pH-waarde. In andere woorden, jou lichaam wordt zuurder. Als je pH waarde lager is dan 7 wordt het makkelijker voor ziektekiemen te groeien in je lichaam en tegelijkertijd moeilijker voor je immuunsysteem.

  • Vlees verhoogt (mits goed verteerd en opgenomen) dopamine en testosteron, nodig voor energie, motivatie en spiergroei.

  • Als vlees niet goed wordt verteerd, blijven onverteerde resten in jouw darmen achter. Dit gaat rotten (want het is 37°C) en zorgt voor verkeerde darmflora en voedingsintoleranties.

Het klinkt toch heel aannemelijk dat vlees aardig wat voordelen heeft maar wel met een risico! Want je wilt toch niet dat je lichaam letterlijk zuur wordt en verkeerde bacteriën huishoud? Nu hebben wij het geluk dat moeder natuur daar een oplossing voor heeft bedacht: groenten.

Groenten hebben een bijzondere functie in jouw dieet. Ze brengen namelijk je pH-waarde weer omhoog, waardoor het lichaam basischer wordt. In tegenstelling tot vlees, wat het dus zuurder maakt. En daarnaast voorzien groenten jou van voldoende vezels en kleine bio-actieve stofjes om je darmen en darmflora intact te houden. En nee, een portie ketchup bij je biologische friet telt niet als groenten.

Dus kort samengevat hoe wij er tegenover staan: is het echt zo dat vlees slecht is voor ons? Of geven wij onze lichamen gewoon niet de juiste aandacht en voedingsstoffen, waardoor wij een basiselement uit ons dieet opeens niet meer goed kunnen verwerken?

Wij denken het laatste.