Wij vrezen de verkeerde eieren

Pasen staat voor de deur en dat betekent een weekend vol met lekker eten. Bij Pasen gaan onze gedachten al van jongs af aan uit naar eieren: eieren zoeken, schilderen en uiteraard eieren eten bij het Paasontbijt of de brunch. Veel mensen zijn nog in de veronderstelling dat ze niet ‘teveel eieren’ moeten eten omdat het niet gezond is…

Maar naar ons idee wordt er vaak voor de verkeerde eieren gewaakt! Chocolade eitjes moeten beperkt worden (vooruit, behalve dit weekend) en niet de ‘gewone’ eieren. Waarom eten we eieren en waarom is daar niets mis mee?  Wij leggen het je graag uit.  

Wat is er zo bijzonder aan eieren?

Eieren bevatten een indrukwekkende samenstelling aminozuren (bouwstoffen voor eiwitten) en hebben een enorm spierherstellende en opbouwende werking. Vandaar dat het zo populair is onder bodybuilders en topsporters.

Eigeel bevat een stofje dat choline heet. Choline is een bouwstof voor een ander stofje, acetylcholine. Acetylcholine is een neurotransmitter dat een hele belangrijk rol speelt bij prikkeloverdracht van zenuwcel naar spier. In je hersenen speelt acetylcholine een belangrijke rol in geheugen en denksnelheid. Als je ‘s ochtends na een omeletje extra scherp voelt, is dat misschien makkelijk te verklaren!

Eieren bevatten belangrijke antioxidanten; selenium, luteïne en zeaxanthine die onder andere bijdragen  aan het remmen van ontstekingen door insuline te verlagen en de schildklier te ondersteunen (selenium).

 

Waar komen de waarschuwingen voor eieren vandaan?

Eieren bevatten verzadigde vetten (zo’n 2 gram) en cholesterol (zo’n 200mg) ; dit zijn woorden die direct angst zaaien en altijd gelinkt zijn aan hart- en vaatziektes. Dit is echter enigszins achterhaald.

Cholesterol in eten zorgt niet voor een verhoogde bloedcholesterol zoals altijd werd gedacht. Dit proces regelt jouw lever, mits goed functionerend, allemaal zelf. Als er cholesterol via de voeding binnenkomt produceert je lever zelf minder en visa versa.

 

Moet je rekening houden met de hoeveelheid eieren die je eet?

Wij adviseren onze cliënten regelmatig  - en soms dagelijks -  eieren te eten maar uiteraard genoeg te variëren met andere eiwitbronnen. Net als andere dierlijke eiwitbronnen kan je zelf aanvoelen hoeveel je ervan nodig hebt om verzadigd te raken. Wees niet bang voor de vetten en cholesterol die erin zitten! Let alleen wel op dat je na het eten van eieren geen last van je darmen, huid of mentale helderheid krijgt, sommige mensen kunnen er een allergie voor ontwikkelen. Verder no worries, deze Paasdagen lekker genieten van elkaar en van de eieren in alle (chocolade) soorten en maten.

Een fijn Pasen toegewenst!