Training

Heb jij extra foliumzuur nodig?

Heb jij extra foliumzuur nodig?

De meeste vrouwen hebben weleens gehoord over het belang van foliumzuur voor-en tijdens hun zwangerschap, om bijvoorbeeld het ruggenmerg goed te vormen. Je hoort maar zelden over hoe belangrijk foliumzuur is voor ons allemaal, om goed te ontgiften en een gezonde energieproductie te stimuleren. 

Naast een verhoogde behoefte aan foliumzuur tijdens de zwangerschap, kan je ook een verhoogde behoefte hebben als je :
- veel alcohol drinkt
- minder dan optimale darm functie hebt
- rookt
- veel granen eet
- verstoorde maagzuur productie hebt
- Als je een “fout” MTHFR gen variant hebt.

Op het 'foute' MTHFR gen gaan we vandaag dieper op in,  omdat dit ons meer raakt dan wij denken. 

Het MTHFR gen


Het MTHFR gen (methylenetetrahydrofolate reductase) is een gen dat verantwoordelijk is voor het produceren van het MTHFR enzym. Dit is een enzym dat betrokken is bij het methylering proces. Het “activeert” foliumzuur, wat nodig is om het op te nemen en het methyleren (organische reactie waarbij een methylgroep aan een molecuul wordt toegevoegd) in gang te zetten.

Dit klinkt allemaal heel ingewikkeld dus wij gaan het iets versimpelen. Tijdens methylering, als het naar behoren functioneert, wordt het aminozuur homocysteïne (H) met behulp van foliumzuur omgezet naar onder andere het aminozuur methionine (M) en anti-oxidant glutathione (G).

De eerstgenoemde, homocysteïne, is in grote hoeveelheden schadelijk voor je lichaam en is gelinkt aan hart- en vaatziekte en een verhoogde kans op dementie. 

De laatste twee, het aminozuur methionine en het anti-oxidant glutathione, zijn zeer belangrijk voor jouw immuunsysteem en het ontgiften van zware metalen. Je kan je voorstellen dat het belangrijk is dat het omzetten van H naar M en G goed verloopt, zodat je er geen ophoping van schadelijke stoffen ontstaat. 

Nu is het zo dat een groot deel van de bevolking, in sommige landen zelfs 40-60 procent, een afwijkende MTHFR gen heeft waardoor er een verminderde aanwezigheid van het MTHFR enzym is. Met als gevolg, een verminderde omzetting van H naar M en G.  
Als je zo’n gen variant hebt kan je dus minder goed ontgiften en loop je met de jaren een steeds grotere risico op hart- en vaak ziekten. 

Hoe weet je of je een afwijkende gen variant hebt?


Je kan tegenwoordig makkelijk je DNA laten testen om te ontdekken hoe jouw genen in elkaar zitten en of jij tot de 'ongelukkigen' hoort met een afwijkende MTHFR gen. Deze test is niet heel goedkoop en er gaan heel wat weken overheen voordat je de uitslag hebt. 

Een makkelijkere test om te bepalen of jouw methylering goed verloopt is het volgende. 
Ruikt jouw urine enorm sterk na he eten van asperges? Dan heb je een verminderde methylering en kan je wel wat ondersteuning gebruiken.

Wat kan je eraan doen?


Als je een afwijkende MTHFR gen variant hebt, kan je dit helaas niet veranderen. Jouw genen zijn er en die blijven er, maar je kan er wel omheen werken. Aangezien het een verminderde werking van het MTHFR enzym als gevolg heeft, wordt foliumzuur niet even efficiënt geactiveerd en opgenomen. 

Door een al geactiveerde vorm van foliumzuur te nemen, omzeil je het behoefte van het MTHFR enzym en zet je het ontgiften zonder moeite in gang.  Het al geactiveerde vorm van foliumzuur heet L-5-MTHFR en is tegenwoordig makkelijk verkrijgbaar (ook beschikbaar bij Kaizen Gym). 

In de multi-vitamines en B-complexen die wij adviseren zit het geactiveerde vorm van foliumzuur er al standaard in om het zekere voor het onzekere te nemen.


Cardio voor stressmanagement?

Cardio voor stressmanagement?

Na de vorige blog ‘conditie en uithoudingsvermogen’ kregen wij veel vragen van lezers die cardio doen. De meest gestelde vraag die wij te horen kregen was: “Draagt cardio bij aan het behalen van mijn fysieke doelen? Zo niet, wat moet ik dan doen?” 

Er zijn niet veel goede redenen om cardio te doen; al helemaal niet als er geen krachttraining naast wordt gedaan. Er was maar één vrouw bij wie haar wekelijks rondje hardlopen waarschijnlijk bijdraagt aan haar doel. Haar doel is namelijk stressmanagement. Voor haar staat hardlopen gelijk aan haar hoofd legen. Voor de één kan dat met mediteren, voor een ander met lezen of tv kijken. Gewoon even dat momentje voor jezelf pakken waarbij je aan niets of niemand hoeft te denken. No stress. 

Maar dat betekent niet dat cardio gelijk staat aan minder stress. Verre van.

Omdat je met cardio per definitie je hartslag moet verhogen, komt je lichaam iets buiten z’n comfortzone en zal er een lichte verhoging van stresshormonen (cortisol) ontstaan. Wat niet het einde van de wereld hoeft te betekenen, omdat cortisol ook een vet verbrandend effect kan hebben bij de juiste timing en dosering. 

Nu zijn er een aantal situaties waar cardio juist averechts werkt. Als stress al een chronische probleem voor jou is, denk aan slaapproblemen, een burn-out of chronische ontstekingen, dan kan elke verhoging van cortisol te veel worden en ten koste gaan van jouw energie en stemming. 

Als de gedachte van cardio al cortisol verhoogt, zal het ook niet helpen. Wanneer jij na de eerste 10 stappen al op je horloge kijkt of je mag stoppen, zal het niet helpen met je hoofd legen. Het zorgt juist voor extra stress. 

Dus wanneer kan je cardio inzetten zonder jezelf in de vingers te snijden?

Wanneer je al 'lean' bent, ofwel genoeg spiermassa en weinig vet hebt EN regelmatig krachttraining doet voor het conditioneren van je spieren EN er naar uit kan kijken om even een rondje door het bos te rennen, dan is er nog maar één voorwaarde. Houd het kort en het liefst intensief. 

Maak er bijvoorbeeld een intensieve interval van waarbij je afwisselt tussen kort rennen en een minuut wandelen. Hoe sneller je rent tijdens de pieken, hoe meer anabole hormonen er worden geproduceerd en de werking van cortisol uitbalanceren. 

Voor specifieke schema’s die bij jouw doel passen adviseren wij om een afspraak te maken met ons via trainen@kaizengym.nl


Hoe om te gaan met spierpijn?

Hoe om te gaan met spierpijn?

Dagen na een zware training zijn meestal vrij pijnlijk.
Zitten en opstaan, jas aantrekken of de douchekop verstellen zijn opeens moeilijke, pijnlijke taken. En vaak is het laatste waar je aan denkt om weer de sportschool induiken om te trainen.

Is het verstandig om met spierpijn te trainen? Sommigen antwoorden volmondig nee, anderen zeggen het maakt niets uit. Wij vinden dat dit alles te maken heeft met jouw doel en herstelvermogen van jouw lichaam. 
 


Hoe wordt spierpijn veroorzaakt en wat is het nou precies?

Spierpijn door krachttraining wordt voornamelijk veroorzaakt door hoge spierspanning en veel rek op de spier. Als je dus met relatief zware gewichten, langzame bewegingen met grote bewegingsuitslag maakt, is de kans groot dat je er spierpijn van zult krijgen.

Hoe trager het excentrische (met de zwaartekracht mee) deel van de beweging is, hoe meer spanning er in de spier wordt opgebouwd. Het concentrische deel (tegen zwaartekracht in, heeft minder impact op de spierspanning, als deze wordt vertraagd, zal het lactaat (verzuring) toenemen.
 

* Trainingsdoel: Sterker worden

Dan zal je simpel gezegd meer gewicht moeten verplaatsen in een bekende spanningstijd of een langere spanningstijd met een bekend gewicht.

Als sterker worden je trainingsdoel is en je hebt nog enorme spierpijn van de vorige training, is er één belangrijke maatstaf om te bepalen of je weer moet trainen.

Ben je even sterk of sterker dan vorige training?
Zeg dat je drie dagen geleden 75kg hebt gesquat voor 8 herhalingen in en nu nog spierpijn hebt in je benen.
Pak weer 75kg voor de eerste set weer minimaal 8 herhalingen te maken. Als dit niet lukt, andere oefening of spiergroep trainen want je bent nog niet hersteld.

Lukt het wel? Gefeliciteerd, je bent al hersteld, ondanks dat je spierpijn hebt!

 

* Trainingsdoel: Vetpercentage verlagen

Om je vetpercentage te verlagen train je over het algemeen om je stofwisseling te verhogen. Dit doe je met veel sets, veel herhalingen, weinig rust en veel verzuring.
(dit kan per persoon variëren voor optimale resultaten).

Heel simpel gezegd maakt het voor dit trainingsdoel niet heel veel uit of je elke training sterker wordt of niet. Met spierpijn trainen is geen probleem, zolang het niet de kwaliteit van je bewegingen beperkt. Uitvoering gaat altijd voorop!
Als je iets terug moet in gewicht, geen probleem. Waarschijnlijk zal het je spierpijn verhelpen.


Dit is uiteraard even algemeen genomen voor de twee meest voorkomende doelstellingen. Er zijn veel uitzonderingen waarbij elke training op maat gemaakt moet worden, met of zonder spierpijn.  


Een fijne week gewenst en succes met jullie trainingen!

 

 

 


“Geef topmanagers een personal trainer”

“Geef topmanagers een personal trainer”

Afgelopen week stond er in de Telegraaf een heel interessant artikel:

 “Geef topmanagers een personal trainer”

Er wordt de vergelijking gemaakt van top management en top sport. Top sporters zijn continu bezig met hun training, voeding en rust om optimaal te presteren. Waarom topmanagers niet? Ook zij moeten optimaal presteren, het goede voorbeeld zijn en leiding geven aan hun personeel. Veel carrièretijgers herkennen zich in het stereotype ritme van een topmanager:

Moeilijk wakker worden ’s ochtends en ontbijt overslaan of later in de ochtend nuttigen. Vervolgens (teveel) koffie nodig hebben om scherp te blijven tot aan de lunch en een paar uur een dip krijgen en dus weer naar koffie en zoetigheid grijpen. Vaak moet er na het avondeten ook nog gewerkt worden, dus wordt er na het avondeten nog één of twee koffies gedronken. Al die cafeïne zorgt weer voor een verminderde nachtrust en het riedeltje kan weer beginnen. En tijd voor sporten? Dat komt wel al het ‘iets rustiger’ is op het werk.

Dus ja, wij zijn het er helemaal mee eens. Geef topmanagers een personal trainer! Hun presteren (en dus van het bedrijf) zal erop vooruit gaan en ze zullen hun privé en werk beter in balans leren houden. Ik hoor jullie al denken, “logisch dat jullie dat vinden, jullie zijn zelf personal trainers!” En ook al vinden we dat wij de meest geschikte trainers (knipoog) zijn voor bijna alle doelstellingen, staan hieronder wat belangrijke punten op een rijtje voor wie op zoek gaat naar een (andere) personal trainer.

 Wij vinden dat een goede personal trainer:

  •  alles tijdens elke training noteert, van hoeveelheid sets en gebruikt gewicht, tot eventuele fysieke klachten die speelden tijdens de training;
  • regelmatig meetmomenten heeft met de cliënt. Zonder regelmatig te meten is het onmogelijk om concreet vooruitgang te bevestigen. Wij gebruiken bijvoorbeeld een 14-punts huidplooimeting om de vetpercentage te bepalen. Hiermee zie je op een tiende van een millimeter nauwkeurig wat er verandert;
  • zichzelf regelmatig verder opleidt. Zeker in de sportbranche is stilstand achteruitgang;
  • specifiek met de persoonlijke werkdoelen van de cliënten aan de slag gaat. Alle keuzes die gemaakt worden omtrent de cliënt moeten in lijn staan met de (voor zover bekende) meest efficiënte weg naar het doel;
  • zelf het goede voorbeeld weet te geven. Een personal trainer hoeft niet het hele jaar door een sixpack te hebben maar ze moeten wel weten wat voor discipline en werkethiek het vraagt om voor een sixpack. Practice what you preach!

Wat vind jij van de vergelijking top sport en top management? Zal een beter fysiek resulteren in een beter management?

Choose wisely!

 


De kunst van combineren: tricks, trends & trainen

De kunst van combineren: tricks, trends & trainen

Afgelopen zaterdag was team Kaizen aanwezig op de FIBO in Keulen. De FIBO is een van de grootste fitnessbeurzen en letterlijk alles wat met fitness & health te maken heeft is te vinden op dit jaarlijkse event.

Overal worden de nieuwste trends gepromoot aan bedrijven, zzp’ers en fitnessfanaten. Er zijn honderden nieuwe supplementen, handige massage hulpstukken, yogamatten, dumbbells, bidons, nieuwe software pakketten... You name it, they have it. Veel van deze innovatieve producten maken een gezonde lifestyle aanzienlijk makkelijker en toegankelijk voor mensen. Alleen op het gebied van trainen zelf wordt nog wel eens de plank behoorlijk misgeslagen.

Doelgericht trainen is niet makkelijker te maken. Doelgericht trainen betekent namelijk dat je altijd IETS moet verstoren (buiten je comfortzone werken) in je lichaam zodat deze zich gaat aanpassen om sterker, sneller, leniger te worden dan voorheen. Als een nieuw product claimt jou sterker te maken of een sixpack te geven zonder te zweten of vanuit je luie stoel… zet er eerst je vraagtekens bij en check of het overeenkomt met wat we in de onderstaande link uitleggen!

Wil je meer weten over doelgericht trainen? Lees vooral onderstaand artikel waarin wij uitgebreid de trainingsprincipes uitleggen voor optimaal resultaat.